IKAN SINGGANG KELANTAN
Masing-masing ada cara memasak masing-masingkan. Masak ni tak ada siapa betul siapa salah. Yang penting sedap. Ikut tekak.
So pada kak lynn tak ada istilah "kau tak pandai masak" kecuali memang penyakit M tu kuat. 😅😅
Kak lynn share resipi mak kak lynn masak ikan singgang. Mak Ayah kak lynn memang orang kelantan. Dari kecik tengok mak masak ikan singgang. Memang tak ada cara lain, ni la dia..🤣
So kalau korang nak resipi ikan singgang paling senang follow ni tau-:
Bahan-bahan
1. Ikan Tongkol (Orang Terengganu Kelantan Panggil Ikan Aye)
2. 1 Inch Kunyit
3. 1 Inch lengkuas
4. Asam Keping -4-5 Keping
5. Bawang Putih -1 Labu
6. Lada Api - 10 Biji
7. Bendi -(Optional)
Cara Masak
1. Potong Semua Bahan Lengkuas, Kunyit, Bawang Putih
2. Masuk Dalam Periuk Masukkan Air. Kemudian Masukkan Asam Keping, Garam, Perasa
3. Bias mendidih, kemudian masukkan ikan
4. Biarkan ikan masak kemudian letak bendi dan cili api. Tak perlu lama. Tutup api.
5. Siap untuk makan.
Comments
Post a Comment