RESEPI CUCKOO -DODOL M10 BY CUCKOO
Weekend semalam Lynn buat demo masakan dengan kawan-kawan CUCKOO.
Agen under Lynn, Em nak belajar buat dodol katanya...
Sebenarnya tak la berapa pandai pun, cuma boleh la kalau nak main masak-masak orang kata...hehehe~~~
Mesti korang terkejut kan? Biar betul nak masak Dodol? Berapa jam nak tunggu? Nak masak dekat mana rumah taman? Guna kayu api ke? yada...yada...yada...
Ehhh??
Tak la..Kita orang masak guna PERIUK CUCKOO. Periuk serbaguna yang boleh masak semua jenis masakan termasuk DODOL.
Percaya tak? Dalam tempoh 40 minit, tanpa perlu kacau dan melecet tangan..dodol akan terhasil? .
Gigih semalam kami masak..Hehehe...Hasilnya..
Agen under Lynn, Em nak belajar buat dodol katanya...
Sebenarnya tak la berapa pandai pun, cuma boleh la kalau nak main masak-masak orang kata...hehehe~~~
Mesti korang terkejut kan? Biar betul nak masak Dodol? Berapa jam nak tunggu? Nak masak dekat mana rumah taman? Guna kayu api ke? yada...yada...yada...
Ehhh??
Tak la..Kita orang masak guna PERIUK CUCKOO. Periuk serbaguna yang boleh masak semua jenis masakan termasuk DODOL.
Percaya tak? Dalam tempoh 40 minit, tanpa perlu kacau dan melecet tangan..dodol akan terhasil? .
Jom follow resipi ni..By Chef Em..😂
Dodol tanpa perlu gaul menggunakan Cuckoo Multicooker M10
Dodol yang dahulunya 4 jam dan perlu di kacau sentiasa supaya tidak melekat di kuali tetapi kini dengan resipi ini hanyala 40mins tanpa perlu lenguh tangan mengacau dodol lagi 😍
Bahannya ialah :
2 cawan santan pekat.
1 ketul gula melaka.
Secawan gula merah untuk effect hitam.
1 cawan gula pasir.
2 cawan tepung pulut.
1 cawan air.
Sedikit garam.
Sedikit kapur untuk effect kilat.
Daun pandan untuk wangi.
Langkah 1 :
Cairkan gula merah, gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan letak daun pandan sekali serta secawan air.
Langkah 2 :
Blander tepung pulut bersama santan. Lynn guna MAX BLANDER CUCKOO 6 blade.Jadi sebati.kalau x da boleh bland guna blander biasa kemudian tapis untuk elakkan berketul..
Langkah 3 :
Campur gula yang dicairkan bersama dengan bancuhan tepung di dalam inner pot Cuckoo Multicooker M10 kemudian gaulkan sebati.
Set kan Multicook mode selama 40minit dan hasilnya tadaaaaaa!! ~
Selamat mencuba ye!
Gigih semalam kami masak..Hehehe...Hasilnya..
Ok, selamat mencuba ya kawan-kawan. Raya nanti tak payah susah-susah la nak cari dodol lagi. Dalam rumah pun boleh masak. Tak payah nak cari kayu api lagi..heheheh...
Lepas ni Lynn share pasal periuk cuckoo ya.. Memang terbaik! Ada yang kata lenih senang guna dari periuk yang biasa dia orang guna yang tengah pemes sekarang ni. Lynn x tahu, Lynn x pernah guna jenama yang tu..Nanti Lynn buat survey..hehehe~~
tada~~
Macamana nak setting mode masakan time kita buka penutup cuckoo supaya still panas n masak
ReplyDelete